top of page

SIFIRDAN ZİRVEYE ALMANYA

  • Beratertas
  • 22 Ara 2018
  • 2 dakikada okunur


Tarihe baktığımızda 20.yüzyılda 2 tane büyük savaş kaybetmiş bir ülke olan Almanya sıfırdan bu noktaya nasıl gelmiş olabilir.

2.Dünya Savaşı sonrası müttefik devletler Almanya­`yı bölmeye karar verdiler. ABD, İNGİLTERE, FRANSA ortak kararıyla Batı Almanya, Sovyetler Birliği Doğu Almanya`yı kurmuşlardır. Batı Almanya demokratik ve kapitalist bir şekilde yönetilmeye başlandı. Doğu Almanya ise sosyalist bir sistemle yönetilmeye başlandı. Zamanla Batı Almanya ekonomik refahın arttığı bir ülke olurken, Doğu Almanya ise Batı Almanya kadar gelişim gösteremedi ve doğudan batıya büyük bir göç başladı. Bu göçün farkına varan Doğu Almanya duvar inşaatına başladı ve büyük bir güvenlikle kurdukları duvarı korudular. Duvardan kimsenin geçilmesine izin verilmiyordu.1991 yılında Doğu Almanya finansal açıdan batma noktasına gelmesiyle, ekonomik açıdan büyüyen ve gelişen bir ülke olan Batı Almanya ile birleşti ve günümüze geldiğimizde Almanya Dünya`nın 4.en büyük Avrupa`nın ise 1. büyük ekonomisine sahiptir. Peki 2 tane kaybedilen büyük savaşlar ve ağır tazminatlar sonrası bir ülke nasıl büyük bir atılım ile gelişiyor ve son 2 senedir Dünya ihracat şampiyonu oluyor. Tüm Dünya`da araba, makine ve kimya endüstrisini kontrol ediyor.

Bunun sebeplerine baktığımızda ilk olarak Almanların çalışkanlıkları ve disiplinli oluşları göze çarpıyor. Savaşta en ağır şekilde mağlup olsalar dahi çalışmaktan ve disiplinden kopmadılar işlerini özverili bir şekilde sürdürdüler. Tekrar güçlü olabilmek için zekalarını, istekleri ve özverilerini ortaya koydular. Ama bunun içinde ellerinde yeterli sermaye gerekliydi. Almanya`nın gelişmesinde önemli bir rol oynayan diğer faktör ise MARSHALL PLANI idi. Bu plan ABD tarafından Alman halkını ve Avrupa`da savaşı kaybeden bütün toplumlar için başlatılan bir çalışma idi. Marshall planı sayesinde ülkeler büyük miktarda kredi alıp ham madde ithal ettiler. Fakat ABD yaptığı bu maddi yardım karşılıksız olmayacaktı. 2. Dünya Savaşı sonrası ayakta kalan 2 tane büyük devlet vardı ABD ve Sovyetler birliği. Bu iki devlet tek süper güç olabilmek için yıllardır savaş veriyordu. ABD bu Marshall planın yapmasının nedeni ise Avrupa`da komünizmi ve sosyalizmi yayılmasını engellemekti. Bu yardımı kabul edenler ise doğal olarak sosyalizmi terk edip ekonomik ve ideolojik olarak ABD`ye teslim oldular.

Diğer bir faktör ise Sosyal Piyasa Ekonomisidir. Bu ekonominin kuralı devletin ekonomik faaliyetlerin rahatça gerçekleşebileceği ortamı sağlamasıdır. Kişinin rahatça iş kurabilmesi ve üretim araçlarına sahip olabilmesi ,devletin ise piyasa rekabetini desteklemesi, olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını engellemesidir. Bu ekonomiyi doğru bir şekilde işleyen Almanya bölündüğü zamandan bu zamana kadar kısa bir sürede gelişmesi ve ekonomisini hızla katlaması bunun sonucunda Dünya çapında tanınan SİEMENS , BAYER , VOLKSWAGEN, BOSCH ve MERCEDES- BENZ gibi markalar ile Alman ekonomisinin sağlam temelini oluşturdular. Bu 3 önemli faktör sayesinde Almanya 2.Dünya Savaşı sonrası yıkılmış, parçalanmış bir durumdan Avrupa`nın lider ekonomisi haline gelmiştir.

Comments


bottom of page