Malzeme nedir? Mühendislik malzemeleri nelerdir?
- Thomas Shelby
- 20 Ara 2018
- 2 dakikada okunur
Mühendisliğe ilk adımların atıldığı üniversite yıllarında "MALZEME"nin ne anlama geldiği baştan pek bilinmez. Oysa her mühendislik alanının kendi malzemeleri vardır ve her mühendis öncelikle kendi malzemelerini kullanmadan mesleğini uygulayamaz.
Tarih öncesi dönemde mühendislik malzemesi olarak seramikler, camlar, doğal polimerler ve kompozitler yaygın kullanılmıştır. 1620'li yıllarda dökme demir teknolojisi mühendislik malzemelerinde baskın rol oynarken, 1850 yılından sonra çeliğin keşfine paralel olarak hafif ve özel alaşımlar oldukça etkin hale gelmiştir. Hatta 1960'lı yıllarda bile mühendislik malzemesi denince akla ilk olarak sadece metaller gelmekteydi ve metalurji konuları mühendislerin oldukça ilgisini çekmekteydi. Tabii ki bu arada çimento, refrakterler, camlar, kauçuk, bakalit ve polimerler arasında polietilen gibi diğer malzemeler çoktan kullanıma girmişti. 1960'lı yıllar aynı zamanda yeni malzemelerin keşfinin ve geliştirilmesinin hızlandığı dönemdir. Çelik ve dökme demir malzemelerin kullanımına talep azalırken, polimer ve kompozit endüstrisinde hızlı bir büyüme gerçekleşmiştir. Mühendis; malzemeyi, "bir teknik fikri gerçekleştirmede kullanılan cisim" olarak tanımlar. Fakat somut olarak malzeme, hem metaldir, hem plastiktir, hem ağaçtır, hem taştır, hem ipektir ve hem de yündür, pamuktur. Herhangi birşey imal edebilceğimiz maddedir.

Yukarıda ki şema gibi mühendislik malzemeleri farklı farklı sınıflandırılabilirler. Her mühendislik kendisinin en çok kullandığı malzemeleri ön plana çıkararak inceler. Örneğin makine mühendisi için demir esaslı metaller; elektrik mühendisi için bakır, alüminyum, yarı iletkenler; tekstil mühendisi için metal olmayan doğal ve yapay malzemeler; inşaat mühendisi için de beton, taş, tuğla vs. en önemli malzemeler olarak ön plana çıkabilir. O mühendislik grubuna ait olan kişiler her malzemeyi, malzemenin ait olduğu kalite ve boyut standardına göre incelemek ve o malzemenin özelliklerine uygun işlemleri yapmak durumundadır.
Malzemenin iyisi kötüsü yoktur, uygun olanı ve uygun olmayanı vardır. Ustaca, yani mühendisçe iyi seçilmiş olanı veya bilinçsizce yanlış seçilmiş olanı vardır. Doğru malzeme seçiminin yapılabilmesi için, malzemeyi iyi tanımak gerekir. Doğru seçim yapan mühendis her zaman kazançlı çıkar, kurumuna çok para tasarruf ettirir ve çok para kazandırır.
"DOĞRU SONUÇ = DOĞRU SEÇİMLER"
Comments